Title Image

NAARDEN the Art fair

 

Al meer dan een kwarteeuw staat NAARDEN the Art fair net zo stevig op de kaart als haar thuishaven: de eeuwenoude vestingstad Naarden. De beurs voor oude, moderne en hedendaagse kunst vindt ieder jaar plaats in de laatste hele week van de maand januari. (donderdag t/m zondag). Al sinds de oprichting in 1998 door Johan en Edith Rissik wordt het Event in en rond de monumentale Grote Kerk van Naarden gehouden. 65 gerenommeerde galeries, antiquairs & kunsthandelaren maken hier jaarlijks hun opwachting. Dagelijks zijn er gratis rondleidingen en op de vrijdag kan je ook een speciale avondopening met livemuziek bijwonen. Om de kwaliteit te waarborgen wordt het aanbod voorafgaand aan de opening beoordeeld door een team van experts.

25 t/m 28 januari 2024

2022 Anthony Theakston - De Kunstsalon (vierkant)

Thema 2024:
“Beestachtig mooi”

Door de eeuwen heen is het dierenrijk een grote inspiratiebron gebleken voor kunstenaars. Naast de gebruikelijke collecties kunst & antiek presenteren alle 65 exposanten op deze editie van NAARDEN the Art fair dieren in alle mogelijke kunstuitingen. Je vindt ze terug in juwelen, meubels, schilderijen, kunstobjecten en sculpturen, van de middeleeuwen tot nu. Beestachtig mooi! NAARDEN the Art fair is daarom ook een aanrader voor elke dierenliefhebber.

 

Tekenwedstrijd:

Leerlingen van diverse basisscholen uit de regio maken tijdens NAARDEN the Art fair 2024 ook hun eigen ‘kunstwerken’. Als inspiratiebron gebruiken deze jonge kunstenaars de gepresenteerde kunstobjecten van dieren.

Naarden the Art fair – Nu en toen

De allereerste beurs werd in januari 1998 gestart door InterEvent-echtpaar Johan en Edith Rissik onder de naam Kunst & Antiek Weekend Naarden. Geprezen om haar intieme setting en gastvrije ontvangst groeide ‘Naarden’ in twee decennia uit tot één van de belangrijkste kunstbeurzen in Nederland: NAARDEN the Art fair. De Grote Kerk Naarden, een monumentale parel uit de vijftiende eeuw, vormt sinds de oprichting een prachtig decor voor het evenement dat jaarlijks duizenden kunstliefhebbers trekt. De 65 galeries, antiquairs en kunsthandelaren uit Nederland, België en Duitsland presenteren een oogstrelende collectie kunst en antiek, waaronder schilderijen, sculpturen, kunstobjecten, meubels, juwelen en fotografie.

NAARDEN the Art fair onderscheidt zich door de hoge kwaliteit van het aanbod. Deze nichebeurs is in de loop der jaren ook mee geëvolueerd met de smaak van nu. Zo maakt hedendaagse kunst een steeds belangrijker deel uit van het brede aanbod dat je er kan vinden. De laatste jaren zijn ook zeldzame vintage horlogecollecties present.

NAARDEN the Art fair - Johan & Edith Rissik - 600x600
Grote Kerk Naarden 600x600

De Grote Kerk Naarden

Sinds de oprichting 1998 wordt NAARDEN the Art fair in de Grote Kerk Naarden gehouden. De Grote Kerk Naarden is in 1479 gewijd en is een van de meest iconische rijk monumentale kerkgebouwen van Nederland. Een Baken van Holland, herkenningspunt tussen land en water, met een adembenemend interieur. Er zijn drie orgels, twee daarvan zijn Rijksmonument.

 

Uniek in Nederland is het beschilderde tongewelf uit 1518. Het bestrijkt de hele lengte van het gebouw en toont het lijdensverhaal van Jezus in 11 panelen, met daar tegenover 11 panelen die prefiguraties (voorafbeeldingen) uit het Oude Testament laten zien. De verhalen komen samen in het Laatste Oordeel.

 

In 2024 staat een grote restauratie gepland van het tongewelf.

 

Naast NAARDEN the Art fair wordt ieder jaar rond Pasen de Matthäus-Passion van de Nederlandse Bach Vereniging in de Grote Kerk opgevoerd. Drie uur lang laat het publiek zich dan onderdompelen in de muziek van de Matthäus-Passion, over het lijdensverhaal van Christus volgens evangelist Matthäus.

Naarden–Vesting – De stad

Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden en uniek vanwege de stervormige bouw. Na een bezoek aan NAARDEN the Art fair en een verkenning van de Vesting rust je heerlijk uit bij één van de vele restaurants en café’s die de Vesting rijk is.

 

Eet & Drinkgelenheden in de Vesting:

 • Vesting Hotel Naarden
  Kleinschalig boutique hotel restaurant waar iedereen zich thuis voelt.
  www.vestinghotel.nl
 • Cato & Co (direct naast de Grote Kerk)
  Hier kan je terecht voor een lunch, diner, maar ook voor een high tea of een borrel.
  www.cato-enco.nl
 • Lokaal – Wijn & Eten
  Geniet van een “table d’hote” geïnspireerd 3 gangen menu met de mooiste (seizoens)producten.
  www.lokaalnaarden.nl
 • A-Fusion tapas & sushi
  Van oesters en ossenhaas tot sashimi en senhei sake rolls, hier eet je heerlijk Aziatisch met een twist.
  www.a-fusion.nl
 • SEAson Arsenaal
  Geniet van een bijzonder diner in een prachtig gedecoreerd historisch pand, dat intiem en ongedwongen aanvoelt.
  www.season-arsenaal.nl
 • Restaurant Acquavite
  Verscholen in een van de vestingwallen, in de historische Promers Kazerne, vind je dit Italiaans/Mediterraans restaurant.
  www.restaurantacquavite.nl
 • Cosa Cucina & Wine Bar
  Bij Cosa kun je genieten van al het goede wat de traditionele Italiaanse keuken te bieden heeft.
  www.restaurantcosa.nl/restaurant-cosa-naarden
 • Passionata
  Bij deze traiteur kun je terecht voor Italiaanse delicatessen, wijnen, catering en Italiaanse broodjes voor de lunch.
  www.passionata-naarden.nl
 • Coffee Culture Naarden
  Voor de beste koffie met iets lekkers of voor een heerlijk belegd broodje ben je bij Coffee Culture aan het goede adres.
  www.coffeeculture.nl
 • Brasserie Bon
  Of je nu zin hebt in een uitgebreide borrel of een chique diner het kan allemaal bij Brasserie Bon in de voormalige Turfloods.
  www.brasserie-bon.nl
 • Eetcafé Het Hert
  Het Hert is het oudste horeca etablissement in de Vesting en een begrip in het Gooi en omstreken voor heerlijk en betaalbaar uit eten.
09 Art Fair Naarden 600x600