FamArte

Specialism Asian Art
Stad Meise (Brussel)
Adres Vilvoordsesteenweg 99 | 1860
Land België
E-mail art@famarte.be
Website www.famarte.com
Telefoonnummer +32495289100
Antiek en Hedendaagse kunst uit Zuidoost-Azië en Indië

1 & 2:
Paar Dong Son bellen
Cambodja
Dong Son periode, circa 300 voor Christus-300 na Christus
Gegoten in brons met groene patina en oude aarde aanzetting
H9 x B8 cm (elke bel)

Deze bellen, volgens de verloren was techniek gemaakt en per paar gevonden onder de aarde, werden gebruikt om water buffels te decoreren en hun aantocht aan te kondigen.
Ze zijn dan ook versierd met gestileerde buffelhoofden met hoornen, en voorzien van kabels en spiralen, typisch voor de Dong Son cultuur.
Het buffelhoofd is een veelgebruikt symbool voor overvloed en viriliteit.
De oorspronkelijke ijzeren klepel, die het typische geluid van een kikker nabootst, is nog steeds aanwezig.
Eeuwen van aarde aanzetting en oxidatie zijn versmolten aan de binnenkant van de bel.
De Dong Son cultuur werd vernoemd naar een dorp in het noorden van Vietnam op de oevers van de Ma rivier waar een groot aantal bronzen objecten gevonden werd in 1924.
De Dong Son waren geavanceerde landbouwers, die rijst verbouwden en buffels kweekten.
De cultuur van de brons tijd vond zijn origine in Vietnam en ontwikkelde zich in de andere landen van Zuidoost-Azië.
De vaardigheid van de Don Son artiesten is duidelijk terug te vinden in deze kleine maar complexe vormen, gemaakt in verschillende onderdelen.

3: Cho Fa, Thaïland, 19e Eeuw, teakhout, H260cmx70x52cm en H250x67x52cm

Een Cho Fa is een langwerpig teakhouten architecturaal onderdeel van de dakspits van de boeddhistische tempel in Thaïland. Deze hebben doorgaans de vorm van een vogel, verwijzend naar Garuda, het voertuig van Vishnu wanneer hij op aarde neerdaalt. Deze Cho Fa nemen de vorm aan van een Makara, met opvallende ogen, hoorns, een open bek met zichtbare tanden, een tong en een baard. Een Makara is een soort goedaardig watermonster die de tempel moet beschermen. Deze unieke sierlijke Cho fa zijn bedekt met gekleurd lakwerk en verguldsel.
Het teak hout heeft een mooie ouderdomspatina. De Cho Fa zijn gemonteerd op een metalen display.

4: Shiva Mukhalinga (met het hoofd van Shiva)
Cambodja
Pre-Angkor periode, circa 7-8e Eeuw
Zandsteen met ouderdomspatine
H40cm

De Shivalinga is het fallus symbool van de god Shiva, het is de immateriële vorm van deze godheid. In de periode van de bouw van de Angkor tempel werd veel politiek en spiritueel belang gehecht aan de linga.
Linga met een aangezicht (Mukha-linga), waren vooral populair tijdens de Pre-Angkor periode. In de daaropvolgende Angkor periode werd voorkeur gegeven aan de meer abstracte vorm zonder aangezicht.
De bolvormige en tevens natuurlijke vorm is kenmerkend voor de linga. De driedelige verdeling in een vierkante basis, een achthoekig midden sectie en een cilindervormige top kan makkelijk herkend worden.
Niet alleen het aangezicht maar ook de borst met de brede schouders worden duidelijk afgebeeld. De opvallend lange oren zijn opgesmukt met oorbellen. Het hoofddeksel wordt bekroond met een koker, die oprijst als een “axis mundi” in de linga. (Voor een gelijkaardig voorbeeld: Hellen I. Jessup & T.Zéphir, Angkor et dix siècles d’art Khmer, 1997, Editions de la Réunion des musées nationaux, pagina’s 176-177.)